Kako dekorisati sto za različite prilike?

Kako dekorisati sto za različite prilike?

Lepo dekorisan sto će poboljšati utisak servirane hrane i veoma je bitan za celokupnu sliku ambijenta.

Dekoracija stola nije samo odabir stolnjaka, pribora za jelo i tanjira, već ona zahteva i malo mašte i kreativnosti kako bi ostavili svoj lični pečat.

Temelj svakog lepo aranžiranog stola jeste pravilna postavka tanjira i pribora za jelo.

Evo nekih pravila za postavljanje stola:

  • Tanjir se nalazi dva prsta od ruba stola.
  • Prvo se stavlja plitki tanjir, a preko njega duboki tanjir. Ako služite i predjelo, preko svega toga postavlja se još jedan manji tanjir.
  • Ispod svih ovih tanjira možete staviti i osnovni tanjir koji će služiti samo kao podloga i dekoracija.
  • Pribor za jelo koji će se prvi koristiti stavlja se najdalje od tanjira, a onaj koji će se koristiti poslednji stavlja se najbliže tanjiru. Drške escajga moraju biti okrenute prema ivici stola.
  • Viljuška se nalazi sa leve strane tanjira, a nož i kašika desno. Nož se nalazi levo od kašike sa oštricom okrenutom prema tanjiru.
  • Viljuška za salatu postavlja se levo od viljuške za glavno jelo.
  • Kašiku i viljušku za dezert stavljate horizontalno iznad tanjira.
  • Na gornjoj desnoj strani postavljaju se čaše za vodu i vino s tim što je čaša za vodu sasvim desno.
  • Salveta može biti postavljena ispod viljuške ili na tanjiru ukoliko prvo jelo nije supa.
  • Neka so i biber budu samostano na stolu, a ostali začini po potreb

Takođe, veličina stola je jedna od najvažnijih stvari. Sto treba biti dovoljno prostran da gosti ne smetaju jedni drugima. Idealan razmak između gostiju je dva tanjira.

Stolnjaci i nadstolnjaci

Vrsta stolnjaka je jedna od prvih odluka prilikom aranžiranja stola. Bez obzira da li odaberete laneni ili pamučni, jednobojni ili šareni, najvažnije je da vam se stolnjak slaže sa prilikom koju slavite.

  • Stolnjak treba da visi najmanje 23-30 centimetara na svakoj strani stola.
  • Oblik stolnjaka treba da sledi oblik stola, osim ako se radi o okruglom stolu na koji možete staviti četvrtasti stolnjak, a možete i kombinovati četvrtasti preko okruglog.
  • Pamučni stolnjaci zahtevaju peglanje, pa ukoliko nemate vremena, potražite kombinaciju pamuka i poliestera koja se manje gužva.
  • Za svečanije prilike najsigurniji izbor je jednostavni beli stolnjak koji dopire do poda, jer se na njega lako uklapaju sve druge boje nadstolnjaka, salveta i dekora.
  • Kombinacija različitih materijala i tekstura stolnjaka, nadstolnjaka i podmetača, daće stolu posebnu elegantnu i bogatu notu.

Tanjiri i escajg

Ukras svakog stola su lepi tanjiri koji se mogu naći u različitim oblicima i materijalima.

Ako imate trpezariju u neutralnim bojama, birajte posudje jarkih boja jer će ono dati lep akcenat na sto. Hrana koju poslužujete treba lepo da bude servirana.

Takođe, izbor tanjira zavisi i od toga da li ćete ih koristiti svakodnevno ili samo za svečanosti i zabave. Tanjiri za svakodnevnu upotrebu su obično čvršći, dok je svečano posuđe osetljivije.

Posuđe u kojem poslužujete hranu treba da bude deo jednog kompleta, baš kao i escajg.

Dekoracije stolova

Kada priređujete praznični ručak, dekor možete uskladiti sa nekom temom, godišnjim dobom ili bojom, ne obazirući se previše na ostatak dekora u vašem domu. Za svakodnevnicu birajte jednostavan dekor koji odražava vaš stil.

smrtovnice

en iyi bahis siteleri
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač